25 Restaurants waar je kunt genieten van de beste paella’s in Alicante
De enthousiasme die Alicante heeft voor rijst is moeilijk te evenaren. Van de kust tot de binnengebieden biedt de provincie een culinair universum van droge rijstgerechten, romige rijst, soepachtige rijst, calderos (rijstkazen) en ovengebakken rijst. De selectie is zo groot dat iedereen een persoonlijke favoriet kan vinden.
Alicante is de perfecte symbiose van zee en bergen, weerspiegeld in gerechten die zeevruchtendelicaties zoals garnalen, Noorse kreeft, rode venijn, monnik vis of kreeft combineren met groenten en vlees uit de binnengebieden: konijn, slakken, kip, mager varkensvlees en sappige stukken kalfsvlees.
Kun je je voorstellen om samen met vrienden je eigen paella te koken – stap voor stap met een echte chef-kok?
Stel je de geur van saffraan voor, de smaak van verse ingrediënten en het gelach rond het fornuis terwijl jullie samen Spanje’s meest iconische gerecht bereiden. Hier zijn twee fantastische ervaringen waarbij je paella leert maken en geniet van sangria – boek nu en beleef iets onvergetelijks samen!
- Paella-kookles in Alicante met tapas, drankjes en marktbezoek – Een complete culinaire ervaring waarin je leert meerdere Spaanse klassiekers vanaf nul te bereiden.
- Workshop: Paella & sangria + bezoek aan de lokale markt – Perfect voor foodies die koken willen combineren met de Spaanse levensvreugde.
De Stad van Alicante (L’Alacantí)
Gemeenten zoals Alicante, El Campello en San Juan vormen de kustkern, waar de stranden de ideale setting creëren om te genieten van paella’s en zeevruchtenrijstgerechten. Onder de klassiekers zijn:
El Sevilla (El Campello)

Sinds 1971 behoudt dit restaurant, net een paar stappen van San Juan Beach (in het Muchavista-gebied), uitzonderlijke kwaliteit tegen verrassend redelijke prijzen. Het menu is niet groot, maar de rijstgerechten zijn opmerkelijk goed bereid: de “Sevilla” rijst (met kreeft en gepelde garnalen) is een must, evenals die met konijn en slakken of de “Señor Vera” variant (zeebaars, artisjokken, lente-uitjes en venijn).
Adres: Avinguda d’Alacant, 6, 03560 El Campello, Alicante. Tel: +34 965 65 00 85.
Casa Julio (Alicante)

Met meer dan 80 jaar geschiedenis op San Juan Beach is dit een waar icoon in Alicante. Menu’s beginnen bij 30 euro, met een prachtig uitzicht en een indrukwekkende selectie rijstgerechten: kreeft, rode garnalen, gepaneerde rijst, inktvis, artisjokken… gegarandeerd om te plezieren.
Adres: Av. de Niza, s/n, 03540 Alicante. Tel: +34 965 65 10 70.
Casa Filo (Alicante)

In de wijk Albufereta biedt deze 70 jaar oude vestiging een intieme ervaring, weg van de meest toeristische plekken. Hun arroz a banda is legendarisch, maar mis ook varianten met bloemkool en kabeljauw, konijn of andere zeevruchtingrediënten niet. Alles wordt bereid boven een traditionele vuur.
Adres: Calle Remo, 7, 03016 Alicante. Tel: +34 965 26 03 02.
La Taberna del Mar (San Juan de Alicante)

Een beetje weg van de waterlijn vind je dit gezellige restaurant dat zich onderscheidt door traditionele kookmethoden, zelfgebakken brood, “cocas” en natuurlijk rijstgerechten. De selectie is niet uitgebreid, maar voldoende: arroz a banda, senyoret, monnik vis met venijn, of zeevruchten paella, zelden boven de 10 euro per gerecht.
Adres: Carrer Benimagrell, 28, 03550 Sant Joan d’Alacant. Tel: +34 678 93 91 36.
Dársena (Alicante)

Een gastronomisch icoon in Alicante sinds 1961, gelegen in de jachthaven van de stad. Hier vind je memorabele rijstgerechten: zwarte rijst met sepionets (kleine inktvis), rijst met aardappel, knoflook en kabeljauw, of de variant met rode garnalen. Een eerbetoon aan de Alicante-traditie in elke hap.
Adres: Marina Deportiva, Mlle. Levante, 6, 03001 Alicante. Tel: +34 965 20 73 99.
Marina Alta
Denia, Jávea, Calpe… deze culinaire knooppunten hebben Michelin-sterrenchefs en visveilingen die topkwaliteit rode garnalen, Noorse kreeft, rode venijn en zeebaars leveren aan de beste restaurants.
Casa Federico (Denia)

Veertig jaar geschiedenis vlakbij de haven. Meer dan twintig verschillende soorten rijst (zowel droog als soepachtig) plus uitstekende traditionele tapas. Een must-try is arroz a banda, zeevruchtenrijst en varianten met kabeljauw.
Adres: Carrer Ausiàs March, 22, 03700 Dénia. Tel: +34 965 78 30 41.
Cala Bandida (Jávea)

Met uitzicht op de haven is dit de plek om gezien te worden. Hoewel het uitzicht prijzig is, compenseert het restaurant met innovatieve rijstgerechten: zeevruchten, berg-geïnspireerd en een verrassende variëteit met corbina (zeebaars) en garnalen. Een must op de kustlijn van Jávea.
Adres: Puerto de Jávea, Muelle Pesquero, s/n, 03730 Xàbia. Tel: +34 965 79 10 64.
La Perla de Jávea (Jávea)

Een klassieker sinds 1984 op L’Arenal Beach. De tweede generatie zet dezelfde passie voor rijst voort. Hoogtepunten zijn rijst met sepionet, monnik vis en artisjokken, evenals paella met kip en konijn.
Adres: Av. de la Llibertat, 21, 03730 Xàbia. Tel: +34 966 47 07 72.
El Cantal (Calpe)

Licht en gastvrij, met de Peñón de Ifach op de achtergrond. Een grote selectie zeevruchtenrijstgerechten: kreeft, Noorse kreeft, rode en witte garnalen, inktvis… allemaal geserveerd in een elegante, luchtige omgeving.
Adres: Calle Isla de Formentera, 16, 03710 Calp. Tel: +34 865 51 16 83.
Marina Baja
Benidorm, Altea en Villajoyosa vormen een regio met gastronomische schatten, inclusief zowel zeevruchten als binnenlandse rijstgerechten, calderos en smaakvolle specialiteiten.
Casa Federico (Denia)

Variatie is hier de sleutel: droge, romige of soepachtige rijst, fideuàs… Probeer de soepachtige rijst met pez limón (koningsvis) en chanterelles, of de rijst met groenten en jonge geit. De “de señorito” rijst in het seizoen is een echte parel.
Adres: Calle Colón, 19, 03600 Elda. Tel: +34 965 38 10 13.
La Sirena (Petrer)

Het gaat hier niet alleen om rijst: vis, schelpdieren en een breed scala aan gerechten vullen het menu. Must-try opties zijn arroz a banda (droog of romig), rijst met kabeljauw, piquillo pepers en bloemkool, of de “memorable” rijstgerechten die wekelijks veranderen.
Adres: Avenida de Madrid, 14, 03610 Petrer. Tel: +34 965 37 17 18.
Casa Sanchiz (Casas de Sanchis, Monóvar)

Een landelijke parel waar houtgestookte fornuizen, gazpacho manchego en rijstgerechten hand in hand gaan. De rijst met konijn en slakken is niet te missen, maar probeer ook de verrassende inktvisrijst.
Adres: Partida Cases Roges, 9, 03649 Cases de Sanchis. Tel: +34 617 33 71 41.
Hoya de Alcoy (l’Alcoià)
Een binnenregio omgeven door bergen, met Alcoy als centraal punt. Hier vind je een mix van op groenten gebaseerde en op zeevruchten gebaseerde rijstgerechten, vaak met bloemkool, artisjokken, lente-uitjes en kabeljauw.
El Caragol (Alcoy)

Meer dan een dozijn verschillende rijstgerechten: van zeevruchten tot berg-geïnspireerd. Rijst met bloemkool, lente-uitjes en kabeljauw is een seizoensklassieker, samen met een variant met varkensribben, kip en groenten. Hun zwarte rijst met inktvis is ook een aanrader.
Adres: Carrer Capellà Belloch, 11, 03801 Alcoi. Tel: +34 634 70 40 41.
